Dr. Zsolt Csók este arheolog expert, având ca specializare cercetarea patrimoniului construit medieval lector teoretic al cursului Sistemul instituțional al protejării patrimoniului la Cursul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit.
Și-a început activitatea instituțională în 2009, ca cercetător științific în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, mai apoi a fost referent de specialitate pe domeniul arheologie la Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj. Din 2014 și în prezent își desfășoară activitatea în cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj (MNIT). Totodată, este cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai (2016) și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (2018), predând cursuri legate de managementul proiectelor de reabilitare a patrimoniului construit, arheologie medievală, istorie medievală și istorie urbană. În perioada 2020-2024 a fost membru al Comisiei Naționale de Arheologie,iar din 2022 și în prezent este membru al Secțiunii Tehnică de Arhitectură și Inginerie – Comisia Națională a Monumentelor Istorice. În ceea ce privește atestările de specialitate, deține atestatul de arheolog expert și specialist cu drept de semnătura RUR.
Ca și arheolog al MNIT Cluj, în perioada 2014-2024, a fost responsabil științific de șantier și de proiect de cercetare în cadrul a peste 60 de obiective de patrimoniu (biserici, cetăți, castele) și infrastructură mare (autostrăzi, drumuri de mare viteză, drumuri expres). Cele mai importante obiective la care a coordonat partea de cercetare arheologică: Casa libertății religioase din Cluj (premiu Europa Nostra), Biserica Sfântul Mihail din Cluj (premiul Europa Nostra), Bisericile Reformate din Dej, Huedin, Bisericile Unitariene din Bădeni, Moldovenești.