Dr. Zsolt Csók este arheolog expert, având ca specializare cercetarea patrimoniului construit medieval, precum și lector teoretic al cursului Rolul arheologiei în managementul patrimoniului construit din cadrul Cursului de specializare în reabilitarea patrimoniului construit.

Și-a început activitatea instituțională în 2009, ca cercetător științific în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, mai apoi a fost referent de specialitate pe domeniul arheologie la Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj. Din 2014 și în prezent își desfășoară activitatea în cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj (MNIT). Totodată, este cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai (2016) și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (2018), predând cursuri legate de managementul proiectelor de reabilitare a patrimoniului construit, arheologie medievală, istorie medievală și istorie urbană. În perioada 2020-2024 a fost membru al Comisiei Naționale de Arheologie, iar din 2022 și în prezent este membru al Secțiunii Tehnice de Arhitectură și Inginerie – Comisia Națională a Monumentelor Istorice. În ceea ce privește atestările de specialitate, deține atestatul de arheolog expert și specialist cu drept de semnătura RUR.

Ca și arheolog al MNIT Cluj, în perioada 2014-2024, a fost responsabil științific de șantier și de proiect de cercetare în cadrul a peste 60 de obiective de patrimoniu (biserici, cetăți, castele) și infrastructură mare (autostrăzi, drumuri de mare viteză, drumuri expres). Cele mai importante obiective la care a coordonat partea de cercetare arheologică: Casa Libertății Religioase din Cluj (Premiul Europa Nostra), Biserica Sfântul Mihail din Cluj (Premiul Europa Nostra), Bisericile Reformate din Dej, Huedin, Bisericile Unitariene din Bădeni, Moldovenești.