Raport de activitate pentru anul 2023

Fundația Transylvania Trust, înființată acum 27 de ani, a organizat și în acest an numeroase programe culturale și educaționale. În continuare, puteți citi raportul detaliat.

Restaurarea și revitalizarea Castelului Bánffy de la Bonțida este unul dintre proiectele noastre de lungă durată, începându-ne activitatea la castel deja în 2000. Anul trecut am încheiat intervenția de anvergură care a vizat consolidarea structurală a clădirii principale și restaurarea parțială a aripii vestice, neogotice. În această primăvară, am deschis publicului larg expoziția permanentă „Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy” amenajată în aripa vestică, care prezintă personalitatea și activitatea variată a contelui prin intermediul unor instrumente interactive.
În iunie, am început lucrările la fosta remiză de trăsuri, iar după terminarea restaurării arhitecturale, vom amenaja aici un centru educațional.

În octombrie anul trecut, s-a lansat o nouă promoție a Programului de formare și dezvoltare profesională în protejarea și reabilitarea patrimoniului construit, organizat în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, la care s-au înscris 30 de cursanți. Înscrierile pentru programul de formare și dezvoltare profesională, cu durata de doi ani, vor fi deschise din nou anul viitor.

De 22 de ani organizăm la Bonțida programe de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, pentru a soluționa lipsa de specialiști și muncitori calificați în domeniul protecției patrimoniului construit. Până în prezent, am primit la Bonțida peste 3000 de participanți din 32 de țări. Taberele interdisciplinare de două săptămâni își propun să păstreze, să utilizeze și să transmită mai departe cunoștințele privind meseriile tradiționale în construcții. Anul acesta, am organizat în total trei tabere de specializare la Castelul Bánffy: primul în aprilie și celelalte două în august.
Tabăra din primăvară s-a concentrat în principal asupra instruirii practice, în special reconstruirea de bolți, activitatea fiind coordonată de patru instructori cu experiență vastă. Taberele din august s-au adresat în special studenților universitari (arhitecți, ingineri constructori, arhitecți peisagiști, arheologi, istorici de artă etc.) și muncitorilor din industria construcțiilor, dar erau deschise și altor persoane interesate, oferind instruire în atelierele de zidărie, tâmplărie, dulgherie și tencuieli decorative.

În acest an, am organizat două zile deschise la Castelul Bánffy, oferind vizite ghidate în limbile română și maghiară, precum și alte activități culturale sau pentru copii. Fiind cea de-a 150-a aniversare de la nașterea lui Miklós Bánffy, am pus accent special pe prezentarea celor mai importante momente din viața și activitatea contelui, printr-o serie de expoziții găzduite în aripa neogotică recent renovată a clădirii principale.

Pentru al doilea an consecutiv, am organizat o tabără de vară pentru elevi cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani, având ca scop conștientizarea importanței conservării patrimoniului nostru construit. Tabăra din iunie, intitulată „Poteca de povești a Castelului Bánffy”, a inclus activități de dezvoltare a abilităților, cum ar fi echitația, creația de povești vizuale cu desene și animație stop-motion, dansurile renascentiste, tirul cu arcul și scrima. Aceste activități au permis copiilor să-și aprofundeze cunoștințele despre istoria castelului, având în același timp posibilitatea de a se bucura de mediul istoric inedit din jurul lor.

În luna octombrie, am organizat din nou programul Zilele Patrimoniului pentru Copii, folosind metode educaționale non-formale pentru a familiariza participanții cu patrimoniul cultural. Vizitele ghidate interactive, atelierele de cultura saloanelor și vânătorile de comori au avut scopul de a-i învăța pe copii despre viața de zi cu zi din castel, precum și despre importanța conservării și utilizării clădirilor monumente istorice.

În 2023, am extins proiectul nostru Castele și cetăți de pe Valea Someșului cu trei noi monumente istorice din Cluj: Cetățuia, fortificațiile medievale ale orașului și Dealul Calvaria din Cluj-Mănăștur. Proiectul a fost lansat în 2021 cu scopul de a carta monumentele importante din Valea Someșului Mic, rezultând documentațiile de istoria artei a unsprezece castele și cetăți, precum și o expoziție de panouri cu rezultatele cercetării. Pe lângă studierea acestor trei noi monumente (clădiri și ansambluri), am organizat și un curs deschis, unde am prezentat publicația noastră ce cuprinde toate cele paisprezece monumente istorice din județul Cluj.

În acest an, am publicat un raport online pentru proiectul nostru SOS Heritage, cofinanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Acesta prezintă și analizează exemple de bună practică privind digitizarea patrimoniului cultural, precum și diseminarea conținuturilor digitale, identificate de organizațiile partenere ale proiectului. Scopul general al proiectului este protejarea și gestionarea patrimoniului cultural în contextul schimbărilor climatice și al factorilor de risc asociați.

Activitățile noastre anuale au fost sprijinite de Fondul „Bethlen Gábor” din Ungaria.