HomeDespre curs

Despre curs

Rulează videoul

De când?

Din 1999, programele Fundației Transylvania Trust includ cursuri de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, a căror locație este, începând din 2001, Castelul Bánffy de la Bonțida. Centrul de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit, care asigură derularea cursurilor, s-a deschis la castel în 2005.

Cum?

Centrul promovează principiul intervențiilor minimale, al compatibilității materialelor și tehnologiilor aplicate la restaurarea clădirilor istorice cu cele originale, precum și folosirea resurselor locale. Este stipulată de asemenea necesitatea cunoașterii îndeaproape a construcțiilor, analizei și relevării clădirilor istorice înainte și pe parcursul intervențiilor. Centrul sprijină o abordare integrată a restaurării clădirilor istorice.

Cu cine?

Cu cine?

Întrucât protecția mediului istoric necesită cooperarea a mai multor profesii, pe lângă pregătirea practică obișnuită, centrul oferă și pregătire pe teren pentru arhitecți peisagiști, istorici de artă și arheologi. Centrul susține cooperarea reală între meșteri, șefi de șantier și proiectanți, considerând importantă respectarea și recunoașterea reciprocă a cunoștințelor acestora.

De ce?

Scopul principal al centrului de specializare este promovarea excelenței în reabilitarea patrimoniului construit, predarea meseriilor tradiționale din domeniul construcțiilor, care pot fi utilizate atât la lucrările de reabilitare, cât și la întreținerea clădirilor istorice și, în paralel, restaurarea unui monument periclitat de importanță semnificativă.

Cu cine?

Întrucât protecția mediului istoric necesită cooperarea a mai multor profesii, pe lângă pregătirea practică obișnuită, centrul oferă și pregătire pe teren pentru arhitecți peisagiști, istorici de artă și arheologi. Centrul susține cooperarea reală între meșteri, șefi de șantier și proiectanți, considerând importantă respectarea și recunoașterea reciprocă a cunoștințelor acestora.

VAlami cim

Cursurile de specializare sunt organizate în sistem modular, fiecare modul având durata de două săptămâni, în cadrul cărora cursanții însușesc cunoștințe teoretice și deprinderi practice privind protecția mediului istoric. Accentul se pune pe pregătirea practică a studenților, care sunt implicați în mod direct în restaurarea castelului, prin participarea la atelierele de zidărie, dulgherie, tâmplărie, restaurare de mobilier vechi și pietrărie. Din 2011, oferta de pregătire practică a fost îmbogățită: participanții pot învăța despre utilizarea varului și tehnici decorative (frescă, sgraffito, stucco marmorino). Atelierele sunt conduse de meseriași din România.

Menetrend

La începutul modulelor, participanții beneficiază de prelegeri teoretice privind principiile și metodele de restaurare a patrimoniului construit. Prelegerile sunt susținute de cadre didactice universitare și de specialiști în protecția patrimoniului construit din România și străinătate. Pe lângă muncitorii calificați în domeniul construcțiilor, în ultimii ani accentul s-a pus pe studenți universitari (preponderent studenți arhitecți și ingineri constructori, dar și arheologi și istorici de artă).

Depinde de noi

Pregătirea acestora este deosebit de importantă, deoarece în viitor acești profesioniști cu studii superioare vor efectua proiectarea și gestionarea restaurării și întreținerii patrimoniului arhitectural.

Din 1998, Fundația Transylvania Trust organizează împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai un program postuniversitar de specializare în reabilitarea patrimoniului construit (care după reorganizarea din 2020 poartă numele oficial de Program de formare și dezvoltare profesională în protejarea și reabilitarea patrimoniului construit), ai cărui cursanți primesc pregătire practică la Bonțida. Cursanții care parcurg cu succes programul postuniversitar primesc un certificat de atestare recunoscut de Ministerul Culturii, care este în general acceptat și în industria românească de restaurare a clădirilor istorice.

Realizări

În cifre

Până în prezent, s-au specializat peste 3000 participanți din 32 de țări (România, Ungaria, Austria, Luxemburg, Egipt, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă, Polonia, Estonia, Suedia, Letonia, Franța, Belgia, Kosovo, Muntenegru, Albania, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Rusia, Finlanda, Irlanda, Regatul Unit, Brazilia, Australia, Statele Unite ale Americii, Grecia, Republica Moldova, Norvegia, Spania, Portugalia). Din punct de vedere profesional, studenții au acoperit toate domeniile legate de protecția patrimoniului construit.

Recunoașteri profesionale

În 2008, cursul de specializare a câștigat cel mai înalt premiu al Uniunii Europene pentru activitățile de protecție a patrimoniului: Marele Premiu Europa Nostra. Principiul de bază al cursului de specializare, adică faptul că partea practică a educației se realizează prin participarea la restaurarea castelului, a jucat un rol important în acordarea premiului.

Fundația a primit premiul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) pentru soluții inovatoare în promovarea patrimoniului în 2021. În același an, în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, a fost distins cu marele premiu la secțiunea Școli de vară de arhitectură, tabere de creație pentru restaurarea unei bolți tip calotă boemă (calotă a vela) în fostele grajduri ale castelului Bánffy din Bonțida.

Atelierul de pietrărie

Atelierul de tâmplărie tradițională și restaurare de mobilier

Atelierul de zidărie și tehnici decorative parietale

Atelierul de pietrărie

La clădirile Castelului Bánffy de la Bonțida, piatra naturală ca material de construcție a fost utilizată în patru domenii principale: zidării, placaje, ancadramente, sculpturi sau statui. Prin urmare, atelierele pentru pietrari s-au axat mai ales pe sculptarea de noi elemente de piatră, pentru completarea ancadramentelor sau altor elemente arhitecturale, precum și pe utilizarea tehnicilor de restaurare a pietrei. Principiul ce stă la baza lucrărilor este menținerea maximă a materialului original și compatibilitatea materialului nou în cazul înlocuirilor sau a restaurărilor. Participanții încep activitatea prin a face cunoștință cu uneltele specifice și materialul (în acest caz calcar) cu care vor lucra timp de două săptămâni, după care încep lucrările efective, fiind ghidați de meșteri specializați în fiecare etapă. Majoritatea pieselor realizate sunt folosite la castel.

Atelierul de tâmplărie tradițională și restaurare de mobilier

Tâmplăria tradițională este o meserie esențială pentru conservarea patrimoniului construit, deoarece asigură autenticitatea clădirilor istorice, menținând în același timp tehnicile meșteșugărești transmise din generație în generație. Atelierul de tâmplărie din cadrul castelului încearcă să păstreze cunoștințele specifice ale acestei meserii prin activitățile organizate la castel. Pe lângă asta, sunt predate tehnici de restaurare și recondiționare a mobilierului vechi, pe care participanții la atelier le pot aplica după ce se întorc acasă. În cadrul atelierului, aceștia fac cunoștință cu uneltele și tehnicile specifice meseriei, cum ar fi îmbinările, de ex., învață despre caracteristicile materialului lemnos și însușesc cunoștințe privind tehnicile de restaurare și recondiționare a pieselor de mobilier tradițional, cum ar fi, de exemplu, integrarea cromatică a lemnului folosit pentru reparații.

Atelierul de zidărie și tehnici decorative parietale

Dat fiind faptul că restaurarea Castelului Bánffy de la Bonțida promovează principiile intervențiilor minimale, precum și ale compatibilității materialelor de construcție și folosirii materialelor locale, atelierul de zidărie utilizează var pastă, nisip, cărămidă și piatră în cadrul intervențiilor. La începutul activității, participanții fac cunoștință cu uneltele și materialele pe care le vor folosi timp de două săptămâni și urmăresc explicațiile și demonstrațiile maiștrilor. Această etapă este urmată de munca de grup în diverse puncte ale castelului, scopul fiind ca fiecare dintre participanți să încerce fiecare tehnică predată în cadrul atelierului: consolidare și rețesere de zidărie istorică, restaurare/reconstrucție de arce și bolți, tencuire, zugrăveală cu var etc. Un punct de lucru special îl constituie atelierul de tehnici decorative, unde cursanții sunt instruiți în realizarea unor decorațiuni parietale specifice, precum fresca, sgraffito sau stucco marmorino.

Rulează videoul

Remek videó a restaurálásról

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.

Testimoniale

Mirună

  • Îmi place că aici totul este foarte bine restaurat. Tot ceea ce au realizat este muncă de calitate.

Lisa

  • Lucrez cu clădiri istorice, dar fac și o mulțime de muncă administrativă. Deci, nu am prea multe cunoștințe tehnice. Așa că acest program m-a ajutat să înțeleg și să apreciez mai bine aceste clădiri.

Robert

  • Am învățat să cioplesc și să apreciez munca zidarului și a sculptorului în piatră într-un mod diferit.

Olga

  • Totul este magic aici!

Ești gata de o provocare?

Contact

    Ai întrebări?