Raport
Fundația Transilvania Trust a organizat și în acest an taberele de restaurare a patrimoniului construit, cu o tradiție de peste 20 de ani, la Castelul Bánffy din Bonțida, județul Cluj, în perioada 31 iulie – 13 august 2022.
Obiectivul de bază al programului desfășurat la Castelul Bánffy de la Bonțida, monument istoric aflat în curs de restaurare, este de a oferi formare teoretică și practică în meșteșugurile tradiționale de construcții (zidărie, tencuieli decorative, tâmplărie, restaurare mobilier) pentru studenți de la arhitectură, inginerie civilă, istoria artei, arheologie etc., dar și pentru muncitorii calificați care lucrează deja în domeniu. În acest an, au beneficiat de pregătire teoretică și practică 20 de studenți arhitecți, ingineri, istorici de artă și muncitori din domeniul construcțiilor din România, Ungaria, Franța și Azerbaidjan.
În sistemul românesc de învățământ superior, studenții de la arhitectură au cunoștințe foarte limitate despre conservarea patrimoniului, având în prezent, în cele mai multe cazuri, doar posibilitatea de a studia bazele teoretice ale conservării patrimoniului ca materie opțională, iar oportunitățile de a dobândi competențe practice în timpul studiilor universitare sunt extrem de limitate. Astfel, participarea la lucrările de restaurare de la Castelul din Bonțida a devenit o oportunitate profesională esențială pentru studenții la arhitectură. Obiectivele formării sunt: formarea unui cadru profesional de specialiști în conservarea patrimoniului; organizarea de ateliere de lucru; organizarea de cursuri teoretice cu participarea unor lectori de la universități din România și străinătate; formarea practică sub îndrumarea unor maeștri, care va fi transmisă participanților la locurile lor de muncă și în instituțiile lor; transferul de cunoștințe și abilități practice care pot fi utilizate în meșteșugurile tradiționale de construcții; restaurarea clădirilor istorice ca urmare a formării practice.
Taberele au durat câte două săptămâni și a inclus o combinație de formare teoretică și practică. În cadrul atelierului de zidărie, precum și cea de tâmplărie tradițională și restaurare de mobilier, participanții au fost implicați direct în restaurarea Castelului Bánffy. Pregătirea teoretică a fost oferită de specialiști din România și străinătate. Pregătirea practică a fost facilitată de maeștri din România.
În cadrul atelierul de zidărie, cursanții au participat la consolidarea și tencuirea peretelui de nord al clădirii principale și al turnului clădirii bucătăriei, au învățat tehnici de decor parietal (tencuială decorativă, frescă, stucco marmorino, sgraffitto); iar în cadrul atelierului de tâmplărie tradițională și restaurare de mobilier, au restaurat un dulap de epocă și au ajutat la realizarea ferestrelor castelului.
Cel mai important, participanții au dobândit cunoștințe utile și, în același timp, restaurarea Castelului Bánffy a progresat.
Rezultate cuantificabile: 1 program, 20 de participanți, 2 ateliere practice, 6 prelegeri teoretice cu 5 lectori, 3 maeștri prezenți în timpul atelierelor.
Program susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură, și The King’s Foundation, precum și de Fondul Cultural Național din Ungaria (NKA) și Fundația Communitas.