• Cadru teoretic și proiectant
    Specializat în intervenții contemporane de urbanism și amenajare a spațiilor publice în medii de patrimoniu.
  • Carieră didactică
    A absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (2003) și Universitatea Babeș-Bolyai (2006), iar în 2015 a obținut doctoratul la Universitatea de Artă și Design Moholy-Nagy.
  • Apartenența științifică și jurizare
    Membru al mai multor organizații profesionale (OAR, RUR, MUT) din România și Ungaria și a jurizat mai multe concursuri și expoziții.
  • Cercetare interdisciplinară
    A participat la diferite proiecte de cercetare interdisciplinară în domeniile arhitecturii, peisagisticii și urbanismului.
  • Profesor invitat la mai multe universități
    Predă la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la Universitatea Sapientia și este profesor invitat la programul de formare continuă pentru conservarea patrimoniului construit al Universității Babeș-Bolyai.
  • Focalizare pe urbanismul istoric
    Domeniul său de cercetare include morfologia orașelor istorice, arhitectura spațiilor publice și rolul peisajelor culturale din Europa Centrală și de Est în planificarea și urbanismul contemporan.

Dr. arh. Endre Ványolós este lector teoretic al cursului Intervenții urbane contemporane în mediu istoric la Cursul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit. 

Absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (2003), respectiv al Cursului postuniversitar de specializare în reabilitarea patrimoniului construit din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2006), a dobândit titlul de doctor în 2015 la Universitatea de Artă și Design Moholy-Nagy din Budapesta. 

Ca proiectant a participat la mai multe concursuri și expoziții de specialitate naționale și internaționale, dar și în jurizare cu câteva ocazii. Este membru în mai multe organizații profesionale din România și Ungaria (OAR, RUR, MUT), în comisii academice sau profesionale tehnice de specialitate din cadrul administrațiilor locale dar și al Ministerului Culturii. 

În cele două decenii de activitate profesională, complementar cu activitatea de proiectant în domeniul arhitecturii, peisagisticii și urbanismului, a participat la proiecte de cercetare în colective interdisciplinare, desfășurându-și activitatea academică de cadru didactic asociat la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca din 2008 până în prezent, iar din 2018 ca și cadru didactic titular la programul de peisagistică al Universității Sapientia, și în mai mulți ani ca invitat al Programului (postuniversitar) de formare și dezvoltare profesională în protejarea și reabilitarea patrimoniului construit din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu expertiză în domeniul urbanismului istoric, cu interes special pentru morfologia orașului istoric, arhitectura spațiilor publice, peisajul cultural în Transilvania, Europa Centrală și de Est, și rolul acestora în planificarea spațială și reglementările urbanistice contemporane.